2021.06.25

Büszkék vagyunk a sikereinkre!
Büszkék vagyunk, hogy a velünk felkészülők közül igen sokan dolgoznak már az Unió különböző intézményeiben! Köszönjük a véleményeiteket, ajánlásaitokat!


Tovább...

VIP programunkról és a blokkonként is igénybe vehető online EPSO CBT felkészítőről a Tovább gombra kattintva olvashatsz bővebben! Készülj fel a világ bármely pontjáról!


Tovább...

EPSO CBT felkészülésedhez nyújtanak óriási segítséget a Társaságunk által gyártott Verbal, Numerical, Abstract Reasoning valamint a Situational Judgement tesztek.


Tovább...

Baneth András nagysikerű
THE ULTIMATE EU TEST BOOK
sorozatának legújabb AD és AST
színtű, valamint AC felkészítő
könyveit, idén is KEDVEZő ÁRON
VÁSÁROLHATOD MEG!


Tovább...

Assessment Center

Assessment Center – Értékelőközpont

Története:

Az Assessment Centert (AC) először az 1930-as években, a második világháború előtt és alatt a Wehrmachtnál használták, tisztek kiválasztására. Az 1950-es évek végén terjedt el a gazdasági világban. A hetvenes évekig elsősorban vezetők kiválasztásánál alkalmazták, ma már azonban nemcsak vezető pozíciók betöltésére pályázók esetében használják. A módszer rohamosan terjed a nagyvállalatok körében világszerte. Magyarországon a közigazgatásban is találkozhatunk ezzel a kiválasztási módszerrel.

Assessment CenterMi is az az Assessment Center?

Az értékelőközpont több képesség- és személyiségvizsgáló eszközt egyesít, melynek keretében kiképzett értékelők értékelik a jelöltek képességeit, személyiségét.

A betöltendő munkakörről elemzést készítenek a szakemberek, majd ennek ismeretében dolgozzák ki a munkavállalóra vonatkozó feltételeket, követelményeket, amely a sikeres munkavégzéshez szükséges. A felállított követelmények alapján - amelyek a szükséges készségeket, képességeket, végzettséget tartalmazzák - kidolgozzák az értékelő központ feladatait.

Az AC-ben csoportos és egyéni feladatokat kell a jelölteknek megoldaniuk. A feladatokban nyújtott, kompetenciák és mutatott viselkedés alapján kerül sor az értékelésre az előre meghatározott szempontok szerint. 

A módszer előnye, hogy a pályázókról objektív értékelést nyújt. E módszer alkalmazásával könnyebb a pályázók értékelése és a döntéshez is több információ áll rendelkezésre, mint egy általános interjú után.

Milyen készségeket, képességeket figyelnek elsősorban? 

A szakmai ismereteken túl az értékelőközpont módszerének segítségével az empátiás képességet, a konfliktusmegoldó képességet, a stressztűrő képességet, illetve a vezetők számára szükséges irányítókészséget figyelik. De ezeken kívül a kommunikációs képességet, a stratégiai és az analitikus gondolkodást, valamint a motivációs és együttműködési képességeket is figyelemmel kísérik.

Az EPSO-nál 9 kompetenciát vizsgálnak a négy lépcsős kiválasztási folyamatban:Assessment Center 2

Elemző-, és problémamegoldó készség,
Kommunikációs készség,
Minőségi és eredményes munkavégzés,
Tanulási és fejlődési készség,
Rendszerező – és szervezőkészség,
Rugalmasság,
Másokkal való együttműködés,
Vezetői készség,
Szakmai tudás.

Nézd meg a rövid videót, klikkelj az ikonra

Assessment Center 3
Hogyan történik az értékelés?

Minden jelöltet az előre meghatározott szempontok alapján értékelnek. Egy jelöltet általában két kiképzett értékelő figyel a feladatok során, majd az összes feladat elvégzését követően megbeszélik az eredményeket. Erről a jelölteket általában személyesen, négyszemközt tájékoztatják.

Amennyiben a megpályázható állásra többen is jelentkeztek, a személyes tájékoztatás után az értékelők jelentést írnak és közösen állítanak fel egy ajánlati listát. Az EPSO-nál ezt tartalék listának nevezik. 

 

Tovább az Assessment Centre kurzusokhoz.

Vissza a Főoldalra